• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/date/date/date.module on line 661.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Harta turistică a Rezervaţiei Breite

Aceasta harta va ajuta sa descoperiti frumusetea platoului Breite, atragandu-va atentia asupra unor caracteristici speciale, dar si asupra potentialelor pericole care ameninta biodiversitatea rezervatiei. Vom folosi in acest sens 13 puncte de interes, numerotate si descrise pe harta.

Multe specii de plante si animale - ciocanitori, pasari cantatoare, soparle, lilieci sau fluturi - pot fi observate de-a lungul intregii excursii, in functie de sezon si perioada zilei. Va rugam nu le deranjati, vatamati sau capturati.

 1. Intrarea pe platoul Breite. Această ”pădure modificată cultural” conține peste 600 de stejari, fiind cea mai mare colecție de arbori multiseculari din estul Europei. Pe partea dreaptă a drumului veți vedea un stejar viguros ale cărui crengi impresionante au fost legate cu o centură de siguranță, pentru a preveni ruperea în două a trunchiului.
 2. Pe partea stângă se află doi stejari căzuți la pământ și unul pe cale să se prăbușească. Un stejar bătrân, chiar și mort, adăpostește un întreg univers viu (de la ciocănitori, lilieci și pârși, până la alge, licheni și insecte) și de aceea este important să fie lăsat acolo unde s-a prăbușit.
 3. Panoul cu regulamentul rezervației. Vă rugăm să îl citiți cu atenție. În această zonă deschisă majoritatea arborilor au fost tăiați după al doilea război mondial, iar vegetația predominantă este iarba și târsa – habitat propice pentru șopârla de câmp, iar toamna pentru călugărițe. Tot aici se află și un teren de fotbal.
 4. Cabana paznicilor adăpostește un interesant punct de informare.
 5. Acest stejar scorburos s-a prăbușit în iunie 2009. Pe trunchiul lui puteți vedea urmele de foc lăsate de omul neștiutor sau rău-intenționat. Din păcate peste 80% din stejarii rezervației prezintă urme de ardere.
 6. La marginea pădurii se află poate cel mai bătrân stejar din rezervație, cu circumferința de peste 7.1 m și o vârstă estimată de peste 700 de ani! În jurul lui puteți vedea cum carpenul ”invadează” zona deschisă, punând în pericol stejarii bătrâni și platoul în general. Din acest motiv au fost defrișate peste 15 ha de lăstăriș de carpen și s-a introdus pășunatul controlat.
 7. ”Pasul lupilor”. Aici platoul se îngustează și cele două margini de pădure se apropie suficient de mult pentru a permite trecerea lupilor și a urșilor. Tot aici se poate vedea izvorașul cu burtă galbenă, o specie de amfibian protejată de lege.
 8. Vă aflați la capătul unuia dintre cele 15 șanțuri de drenaj săpate în anii '80 pentru desecarea platoului (una din tragediile rezervației). Prima măsură de conservare a noilor custozi a fost de a opri pierderea de apă prin ridicarea unor diguri de pământ. Primăvara șanțurile se umplu de apă și adăpostesc opt specii de amfibieni, cum ar fi tritonul cu creastă, brotăcelul sau broasca roșie de pădure.
 9. Aceasta este una dintre puținele mlaștini rămase pe Breite. În trecut platoul a fost mult mai umed, însă șanțurile de drenaj i-au schimbat regimul hidric, ceea ce a afectat atât calitatea covorului vegetal, cât și sănătatea stejarilor.
 10. Gențiana și mușcata dracului sunt flori ocrotite, care înfloresc toamna și se găsesc doar în aceasta parte a rezervației. Acesta este unul din motivele pentru care partea de sud a platoului este strict protejată, iar vizitatorii sunt rugați să nu intre cu mașina și să nu rupă florile.
 11. O zonă invadată de carpen a fost defrișată ca măsură de conservare, însă pentru a opri regenerarea carpenului este necesar și pășunatul cu capre și oi.
 12. Vă aflați în zona cea mai interesantă din punctul de vedere al biodiversității naturale. Aici trăiesc plante rare cum ar fi sorbestrea (gazda unei specii ocrotite de fluture, Maculinea teleius) și răculețul, ale cărui flori roz în formă de pămătuf colorează pajiștea în lunile mai și iunie. Din când în când pe aici trece și ursul, lăsând urme în noroi sau zăpada proaspătă și pe scoarța arborilor. Șarpele de sticlă și șarpele de casă se simt la fel de bine în iarba umedă.
 13. O scurtă plimbare prin pădurea înconjurătoare (până la 100 m de lizieră) vă poate ajuta să descoperiți ”cimitirul stejarilor” – zona invadată de pădure, în care stejarii bătrâni, odinioară aflați în spațiu deschis, au murit în picioare. Prezența lor dovedește că întinderea platoului Breite era în trecut mai mare.

Daca doriti sa tipariti si sa luati cu dumneavoastra in excursie harta sau pliantul cu aceste informatii, le puteti descarca mai jos.

AttachmentSize
Breite în 13 puncte (pliant)2.91 MB
Harta turistică a Rezervaţiei Stejarii Multiseculari de la Breite7.65 MB

Custozi                                                                                                              Finanţatori

Parteneri media