• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • warning: Creating default object from empty value in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/date/date/date.module on line 661.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Premiul Galei Societăţii Civile pentru Rezervaţia Breite

COMUNICAT DE PRESA REZERVATIA BREITE, SIGHISOARA

Fundatia Mihai Eminescu Trust a primit premiul intii la categoria Protectia Mediului, in cadrul Galei Societatii Civile din Romania, desfasurata ieri seara la Ateneul Roman din Bucuresti.
Actiunea de restaurare a zonelor umede din rezervatia "Stejarii seculari de la Breite, Sighisoara”, sprijinita financiar de fundatia Manfred Hermsen Stiftung din Germania, a facut parte integranta din programul de management al acestei zone protejate de valoare exceptionala, implementat de Fundatia MET alaturi de Consiliul Local al municipiului Sighisoara in calitate de custozi ai rezervatiei.

Juriul concursului a apreciat faptul ca aceasta masura concreta de conservare a habitatului a fost insotita de activitati educative cu elevi din Sighisoara.

Din punct de vedere tehnic, originalitatea proiectului a constat in metodologia simpla si naturala de inchidere a celor 11 santuri de drenaj, care a necesitat resurse minime (largirea laterala in anumite portiuni si folosirea pamintului pentru crearea digurilor la capete, precum si diguri intermediare). Aceasta solutie asigura si puritatea genetica a platoului (aducand sol din exterior puteau fi introduse seminte de plante si alte organisme straine).

De asemenea, ideea de a implica elevi de liceu in monitorizarea impactului a fost inovativa si s-a dovedit de succes.

Rezultatele acestei interventii sunt deja vizibile. Imediat dupa inchidere, santurile s-au umplut cu apa, devenind adevarate zone umede si contribuind la echilibrarea regimului hidric al platoului. Amfibienii au raspuns deja favorabil la aceasta masura de management. Au fost identificate opt specii de amfibieni pe platou: tritonul comun, tritonul cu creasta, izvorasul cu burta galbena, broasca raioasa bruna, brotacelul, broasca de pamant bruna, broasca de padure, broasca rosie de munte. Numarul de specii a fost maxim in santurile de drenaj astupate. Procentul de folosire de catre amfibieni a santurilor de drenaj a fost de asemenea mai mare dupa interventie ca in anii trecuti (2003-2007). In cazul unor specii (broasca raioasa bruna, broasca de padure, broasca sapatoare) s-a putut observa cresterea densitatii populationale in santurile de drenaj inchise comparativ cu celelalte habitate acvatice. Foarte probabil, unele exemplare ale acestor specii au selectat activ santurile de drenaj fata de celelalte habitate mai efemere. Succesul reproductiv de asemenea a fost mai mare. Am inregistrat o crestere a adancimii medii a apei din santuri, comparativ cu anii trecuti. Perioada acvatica este de asemenea mai lunga.

In paralel cu inchiderea santurilor, a fost inlaturata invazia de carpen de pe 15 hectare. Aceasta interventie a fost necesara pentru a mentine caracterul tipic de „padure tip pasune” (wood pasture) a platoului Breite. Mentionam ca nu a fost indepartat tot carpenul tanar deoarece acesta constituie habitat pentru o serie de animale (parsi, pasari etc.). Efectele inlaturarii carpenului se vor monitoriza in viitor.

D-na Caroline Fernolend, director al Fundatiei MET, a urcat pe scena Ateneului pentru a primi premiul si a mentionat importanta implicarii comunitatii in orice proiecte de protectie a mediului si a patrimoniului cultural. D-na Fernolend a amintit si noul proiect aflat in desfasurare pe platoul Breite, si anume construirea unui punct de vizitare si adapost pentru paznici.

De asemenea, un alt proiect al Fundatiei MET, Restaurarea Conacului Apafi din Malancrav, a primit prima mentiune in cadrul Galei Societatii Civile la categoria Arta si Cultura.
Mai multe detalii despre proiectele castigatoare pot fi citite la adresa http://www.galasocietatiicivile.ro/proiecte_competitie.php

Contact MET:
Codruta Vranceanu, tel. 0265 506024, email cvranceanu@mihaieminescutrust.org
Luminita Holban, email lholban@mihaieminescutrust.org

Educatie

Custozi                                                                                                              Finanţatori

Parteneri media